
SITUATION 1: Meet management does 
not permit use of backstroke starting 
ledges during warm-up even though 
they will be available for use during 
competition. RULING: Inappropriate 
practice. COMMENT: For purposes 
of both athlete safety and competitive 
equality, it is essential that all equip-
ment/facilities utilized during competi-
tion also be available for use during the 
warm-up period. (2-7-3)

SITUATION 2: The host school pool has 
water depth of at least 7 feet through-
out the competition course. However, 
the host team chooses not to provide 
backstroke starting ledges for the com-
petition. The visiting coach insists that 
the host team’s medley relays and back-
stroke swimmers should be disqualified 
because of the absence of the ledges, 
claiming it’s the host school’s obligation 
to provide the equipment if their facility 
is of legal depth. RULING: The coach is 
incorrect. Just as individual swimmers 
may decide not to use the backstroke 
ledges, host schools may likewise choose 
not to provide ledges even though their 
facilities are legal. COMMENT: Back-
stroke starting ledges are optional, not 
required, equipment. (2-7-3d)

SITUATION 3: The state association 
has not adopted any policy regarding 
the use of backstroke ledges in the med-
ley relay and backstroke events. The 
host school, whose competition course 
is more than 6 feet deep throughout, 
provides ledges for swimmers’ use. 
The referee instructs the host school to 
remove the ledges. RULING: Correct 
procedure. COMMENT: By rule, the 
use of ledges may occur ONLY when a 
state association has adopted a formal 
policy governing their use within the 

requirements specified in Rule 2-7-3. It 
is expected that the policy will provide 
necessary details about the equipment 
itself as well as its use, and where neces-
sary specify sanctions for misuse. (2-7-3)

SITUATION 4: The day following com-
petition, the meet referee is contacted by 
one of the schools to advise that a com-
petitor participated in too many events 
the preceding day. The meet referee re-
fuses to take action to change the meet 
results, indicating that since this is not 
a clerical error, the referee has no au-
thority to alter the outcome. RULING: 
Incorrect procedure. Any confusion 
related to the nature of errors made 
during or following the competition has 
been eliminated by removal of the term 
“clerical”; thus, any errors, regardless of 
their nature, arising from matters over 
which the referee has jurisdiction be-
fore/during/after the meet are correct-
able, subject to state association policy. 
(4-1-4)

SITUATION 5: In the consolation finals 
of the 100 freestyle, the backplate/start-
ing wedge detached from the platform 
at the start, clearly affecting the start of 
the swimmer in that lane. The referee 
determines that sufficient unfairness 
occurred and orders all competitors in 
that heat to re-swim the race at a lat-
er point in the competition. RULING: 
Correct procedure. In the champion-
ship round, it would NOT be appro-
priate to have only the affected swim-
mer re-swim and then insert her/his 
time into the final array; at that point, 
head-to-head competition is essential. 
However, if this incident had occurred 
during qualifying rounds, some other 
type of re-swim could be appropriate. 
Of course, all swimmers must be given 

ample rest time (25 minutes minimum) 
on either side of a re-swim. (4-2-2p)

SITUATION 6: The third swimmer on 
the 200 freestyle relay stands on the step 
at the back of the starting platform and 
develops momentum for the exchange 
by moving forward from that position. 
One foot contacts the flat surface of the 
top of the platform and the exchange 
is performed with final contact on the 
front edge of the platform. RULING: 
Incorrect procedure. COMMENT: As a 
matter of athlete safety, all momentum 
on a relay exchange MUST take place on 
the top surface of the block. Movement 
is permitted from back to front of the 
platform; movement from the pool deck 
is prohibited. This prohibition should 
be understood to include any other lo-
cation except the top surface of the plat-
form. If a wedge is used, the require-
ments of Rule 8-3-4c must be followed 
as well. (8-3-4)

SITUATION 7: In the 200-yard medley 
relay event, the meet referee requires 
one of the team members to remove the 
backstroke ledge after the race is start-
ed. The team in Lane 5 fails to remove 
the ledge and the referee disqualifies 
the relay. RULING: Incorrect ruling. 
COMMENT: The referee’s instruction 
is appropriate and within his/her re-
sponsibilities to assure an obstacle free 
competition course. Ledges should be 
removed immediately upon comple-
tion of the start, but there is no penalty 
for not removing the ledge (2-7-3). Any 
adjustments in competition results or 
sanctions for not removing the ledges 
will need to be established by state as-
sociation policy. Swimmers may desig-
nate a team member, a timer or a coach 
to remove the ledge in that event.
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